Sauna, een boost voor je weerstand

16 november 2022
Geschreven door Manon

In de winter krijgt je lichaam en geest heel wat te verduren! Het is nat, koud en veel langer en ook vroeger donker. Hoog tijd dus om wat extra aandacht aan jezelf te besteden. Een dagje sauna is een leuke manier om aan je weerstand te werken!

Wat doet naar de sauna gaan voor je immuniteit? Heel wat! In de sauna stijgt je lichaamstemperatuur met zo’n twee graden. Dat zorgt voor een soort kunstmatige koorts die verschillende processen in je lichaam in gang zet om terug af te koelen.

Je begint te zweten, daardoor komen afvalstoffen die al langer werden opgeslagen vrij en worden die afgevoerd. Zo verdwijnt overtollig talg bijvoorbeeld. Bovendien hydrateert dit de hoornlaag van je huid en wordt een ongebalanceerde PH-waarde herstelt. Resultaat: een gezondere, stralende huid.

Je lymfeklieren maken witte bloedcellen aan. Deze bloedcellen zijn de ‘soldaatjes’ in je lichaam, zij voeren de strijd tegen indringers van buitenaf zoals allergenen, bacteriëen en virussen.

Je hart pompt harder waardoor je bloedcirculatie verhoogt en je organen dus meer en sneller bloed en zuurstof aangevoerd krijgen.

Door deze processen train je je lichaam en is het beter bestand tegen ziektekiemen en temperatuurswisselingen.

Hoe doe je best een rondje sauna? Volg de natuurlijke richting in ons complex en dan gaat het vanzelf. De temperaturen in de sauna’s worden eerst opgebouwd en daarna weer afgebouwd en tussenin vind je relaxatieplekjes om tot rust te komen. Concreet betekent dat:

Neem voor je aan de sauna begint een lauwe douche om je lichaam al voor te bereiden op de warmte.

Luister in de sauna naar je lichaam. Als je organen verzadigd zijn van de warmte, dan gaan de alarmbellen af. Dat is het moment om de sauna te verlaten en afkoeling op te zoeken.

Afkoelen zou ongeveer een kwartiertje moeten duren. Je maakt best eerst een wandelingetje in de buitenlucht en daarna een koude douche (begin met je voeten en werk zo naar boven toe).

Na het afkoelen, volgt even rust. Vergeet terwijl niet voldoende water te drinken om jezelf te hydrateren.

Daarna kan je terug opnieuw beginnen.

Recente verhalen

Ieder seizoen de leukste inspiraties ontvangen?
X