De Beekloft Sauna, een boost voor je weerstand

16 november 2022
Geschreven door Manon

In de winter krijgt je lichaam en geest heel wat te verduren! Het is nat, koud en het is veel langer en ook vroeger donker. Hoog tijd dus om wat extra aandacht aan jezelf te besteden. Een dagje sauna is een leuke manier om aan je immuniteit te werken! Wat doet de sauna voor je immuniteit? Heel wat! In de sauna stijgt je lichaamstemperatuur met zo’n twee graden. Dat zorgt voor een soort kunstmatige koorts die verschillende processen in je lichaam in gang zet om terug af te koelen.

Je hartslag stijgt, je begint te zweten en daardoor komen opgeslagen afvalstoffen vrij die door het lichaam vervolgens worden afgevoerd. Zo verdwijnt overtollig talg en vet bijvoorbeeld. Bovendien hydrateert dit de hoornlaag van je huid en wordt een ongebalanceerde PH-waarde herstelt. Resultaat: een gezondere en stralende huid. Je lymfeklieren maken witte bloedcellen aan. Deze bloedcellen zijn de ‘soldaatjes’ in je lichaam, zij voeren de strijd tegen indringers van buitenaf zoals allergenen, bacteriën en virussen. Je hart pompt 50% harder waardoor je bloedcirculatie flink gestimuleerd wordt en je organen dus meer en sneller bloed en zuurstof aangevoerd krijgen. Door deze processen train je je lichaam en is het beter bestand tegen ziektekiemen en temperatuurswisselingen.

Hoe werkt een rondje sauna? Door een bezoek aan de sauna bouw je in een korte tijd warmte op in je lichaam en koel je snel af. Dat werkt als volgt. Neem voor je aan de sauna begint een warme douche en of een voeten bad om je lichaam voor te bereiden op de warmte. In de sauna kun je zitten of liggen. Je probeert rustig en diep adem te halen. Door je neus in en door je mond uit. Zodra je begint te zweten en je hartslag stijgt is het belangrijk je gevoel te volgen en de sauna te verlaten als het warmtepunt voor jou is bereikt. Een saunagang duurt maximaal 15 minuten. Buiten koel je af. Eerst door je hartslag weer langzaam te laten zakken en vervolgens een koude douche te nemen om extra af te koelen. Spoel je lichaam af van rechtsonder naar linksboven. Zodra je kippenvel op je huid voelt ga je naar binnen om uit te rusten, een warme douche te nemen, goed te drinken en je voor te bereiden op de volgende saunagang.

Recente verhalen

Ieder seizoen de leukste inspiraties ontvangen?
X