Homepage Blogs Top 10 streekproducten Twente

Top 10 streekproducten Twente

thumbnail

Geschreven door

Manon Nijhuis

Gezondheid

29 mei 2024

In Twente houden de mensen van lekker eten. bij voorkeur producten van Oale Groond zoals we dat hier noemen. Dan weten ze zeker dat het vers is, vol van smaak en zo helpen ze Noaber buren om de Twentse bourgondische cultuur in stand te houden. Duurzaam is het in ieder geval. De Zuivelhoeve, Bolletje en Johma kennen we allemaal. Het gaat juist om de kleine producenten die je alleen ontdekt als je er moeite voor doet. Want Twentenaren beschikken over de best bewaarde geheimen van Nederland heb ik gemerkt. In mijn zoektocht langs verschillende streekproducten zag ik hoeveel ondernemers er zijn in Twente die iets aanbieden en hoe gastvrij ze zijn als je ze bezoekt! Zodra je de passie van de boeren raakt en door hun bescheidenheid heen prikt dan word je overladen door enthousiasme en hun liefde voor het vak.

Streek producenten kun je het hele jaar rond bezoeken. Met de auto, fiets of wandelend. De site van Visit Twente biedt een overzicht van streek producten met verschillende routes. Je kunt genieten van een zomerse fietstocht door de het sprookjesachtige Twentse landschap met na iedere paar kilometer een lekkernij. Op zijn Twents zou je dan zeggen dat je ‘effen ankomt’. Zonder verwachtingen op bezoek gaan. Een kop vers gemalen bonenkoffie met een beschuit met roomboter en aardbeien en suiker krijg je erbij op het kneuterige terrasje waar tafels gedekt zijn met een rood wit tafelkleedje.

Van al die mooie grote en kleine bedrijven in Twente die overheerlijke producten maken en verkopen zijn er 10 die extra aandacht verdienen.

Buffelo Farm Twente in Denekamp, een bedrijf dat door een jong stel Andra en Alfons is opgestart met een duidelijke visie; een goed leven voor de Buffels met uiteindelijk heerlijke morzarella, ricotta, yoghurt en halfzachte kazen, vlees en leer voor tassen, riemen en meer. Mensen die met passie voor hun bedrijf gaan en een gezond leven nastreven voor mens en dier.

Oold Bleank Rossum. Een mooi bedrijf dat jarenlange ervaring heeft met fruit en groente teelt van eigen land. In hun boerderijwinkel hebben ze een ruim aanbod producten en alles is supervers en met liefde bereid. En boerderij die je niet wilt missen.

De Johanneshoeve is een boerderij met een groot bakkersgeheim, de overheerlijke Twentse krentenwegge. Generaties lang wordt de krentenwegge door de Johanneshoeve al gemaakt en verkocht. De jonge generatie heeft het stokje overgenomen en met veel plezier maken zij nog steeds een van de lekkerste krentenwegge van heel Nederland.

Kaasboederij het Hoepel in Mander is een klein maar typisch boerenbedrijf waar je merkt hoe gastvrij Twentenaren zijn als je ze over hun boerderij laat praten. Alle zuivelproducten zijn zelf gemaakt en smaken zoveel lekkerder dan uit de supermarkt. Als je die smaak een keer te pakken hebt dan blijf je terugkomen voor hun kaas.

Manderveense aardbei is een familiebedrijf dat al heel wat bekendheid heeft verworven in Twente en omstreken. Vooral onder jongeren is het bedrijf populair. Toch zijn ze super nuchter en stoppen zij hun aandacht en tijd niet in de presentatie van hun bedrijf  maar vooral in de kwaliteit van hun aardbeien en de heerlijk producten die je ermee kunt maken. Zelf jam maken of heerlijke aardbeien plukken en met boerenijs aan de tafeltjes met roodbonte kleedjes opeten is een genot, kan ik je uit ervaring vertellen. Zo simpel en heerlijk kan het leven zijn.

Boederijwinkel Melk en Honing is onderdeel van de Raw Milk Company. Dit is een modern en snelgroeiend bedrijf dat biologische rauwmelkse zuivel producten uit eigen streek maken. De zuivel is niet  alleen lekker zijn maar heeft ook gunstige effecten op je gezondheid. Ik hem mijn weg naar deze winkel gevonden en ik hoop dat meer mensen net zo enthousiast worden als ik.

Kaas oet Twente is geen nostalgisch product wat je bij de boer koopt maar wel overheerlijke kaas van 6 boeren met passie voor het vak en trots op hun streek. Zij maken de meest smaakvolle kazen ofwel donders lekkere kees op zijn Twents. De kaas is in heel Twente te koop bij o.a boerderijwinkels, en andere streek producten. Kijk op kaasoettwente.nl voor de verkoopadressen.

Wijngaard Hof van Twente is een pionier in Nederland als het gaat om het maken van wijn. Zij hebben in de afgelopen 25 jaar zoveel ervaring opgedaan met het maken van wijnen dat zij hun wijnen in heel Europa leveren. “Ie könt de leefde preuven in het glas!” zoals Herman Finkers schrijft in hun gastenboek. Een kleine wijnproeverij en een bezoek aan het wijnterras aan het einde van een dagje fietsen in de Hof van Twente is zo lekker!

Earpel en zo in Rekken is een bedrijf van een gepassioneerde jonge boerin die gelooft in haar aardappel product en dat ook in alles uitstraalt. Een mooi bedrijf met veel soorten onbespoten aardappelen, groenten en aanverwante producten.

Landgoed winkel op de Delle,, hedevelds Bio Ei en Blije Zuivel bij Zenderen zijn samen een mooie combinatie van kleine boerenbedrijven die je tijdens een fietsroute rondom Borne en Zenderen niet wilt missen. Even op het terras van de Delle genieten van een kop koffie met lekkers en daarna de fietstassen vullen met eieren, zuivel en vlees en koken is daarna een feestje.

Een rondje fietsen langs de kleine Twentse bierbrouwerijen, stokers/distilleerders hebben wij met vrienden ook geprobeerd maar toen stranden we na de tweede bierbrouwerij al. Daarna hebben we de weg gevonden naar Pakhuis Twente in Albergen. Zij zijn een bierenspeciaalwinkel met een groot assortiment. Ze verkopen het Twentse Huttenkloas en Othmar, bier van de Twentse bierbrouwerij uit Hengelo, whisky uit Haaksbergen en nog veel meer! Handig en gezellig om te bezoeken!

Voor de mensen die maar kort in Twente verblijven of niet veel tijd hebben om de streekproducenten zelf te bezoeken hebben we in Twente iets bedacht. De streekmarkt in Delden op iedere eerste zaterdag van de maand midden in het kleine stadje naast de kerk. Hoe nostalgisch en iedere keer weer een bijzondere ervaring. Alsof je 100 jaar teruggaat in de tijd alleen dan in een modern jasje. Twentenaren hebben hun weg er naar toe gevonden. Voor bezoekers is het een aanrader om de markt te combineren met een bezoek aan het stadje Delden en kasteel Twickel. Voor een bezoek aan een streekproducten winkel kun je naar Hanninks Dientje’in Usselo, Landgoedwinkel Twickel in Delden, Pure Generaties in Borne, Landgoedwinkel Reef in Hengelo, De Kuipershoeve in Rijssen, Earepel enzoo in Haaksbergen en Oold Bleank.

Restaurants die uitsluitend met streekgebonden producten werken zijn er niet in Twente. Er zijn wel veel restaurants die seizoen gerechten op de kaart zetten die met ingrediënten uit de streek worden gemaakt. Toprestaurants zijn, de Uitkijk in Hellendoorn, de Swarte Ruijter in Holten, de Oude Apotheek in Losser, de Bloemenbeek in de Lutte, Carelshaven in Delden, Joann in Enschede, Hanninkshof in Usselo, Intenzo in Hengelo, ’t Lansink in Hengelo, het Seminar in Zenderen en de Wilmersberg in de Lutte. Ook de Kruidentuin in Geesteren, restaurant de Budde in Nijverdal en de Watermölle in Haaksbergen zijn de moeite van een bezoek waard als het gaat om streekgerechten.

Wakker worden met het gevoel dat je helemaal niets hoeft.

Om je heen de Twentse natuur, die je deelt met vogels, eekhoorns, reeën en Schotse Hooglanders.

053 569 61 32
Vandaag geopend: 08.00 tot 17.00
Vandaag geopend: 08.00 tot 17.00
Vandaag geopend: 08.00 tot 17:00
Vandaag geopend: 08.00 tot 17.00
Vandaag geopend: 08.00 tot 17.00
Vandaag: Gesloten
Vandaag: Gesloten